Alacsony szívverés


Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!

Alacsony pulzus: ebben az esetben azonnal hívjon mentőt Bizonyos esetekben betegség húzódhat a háttérben, egyes kísérő tünetekkel viszont olyan jel, amikor mentőt kell hívni. Vaskó Pétera KardioKözpont kardiológusa a gyakori okokat vette számba és diagnosztizálás lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A pulzusmérés körülményei is fontosak A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek az elektronikus jelek a szinuszcsomóban.

Számolhatjuk egy teljes percig is, de megfelelő, ha a fél perc alatt számolt pulzusszámot kettővel szorozzuk.

Az ennél alacsonyabb pulzus is előfordulhat természetes okok miatt, például edzett sportolók szívének kevesebbet is elég pumpálni. Egy fiatalabb, fit személynél akár az es pulzusszám is egészségesnek tekinthető.

Ahhoz azonban, hogy reális eredményt kapjunk, nem mindegy, mikor és hogyan mérjük a pulzust — és mellette akár a vérnyomást. A nyugalmi pulzust nyugodt körülmények közt, naponta lehetőleg azonos időpontban érdemes rögzíteni, megfelelő mérőeszközzel.

nitrogén-monoxid a szív egészségéért káliumszint magas vérnyomásban

A fizikai terhelés során és az utána jelentkező pulzus is árulkodó lehet, ennek értékelése azonban kardiológusi feladat. Természetesen kézzel, tapintással is lehet pulzust mérni, ha valaki ügyesen ki tudja azt tapintani a nyakán vagy a szívritmuszavar magas pulzus alatt.

Milyen okai lehetnek az alacsony pulzusnak?

legjobb szívegészségügyi tippek szívroham egészségügyi kockázat kalkulátor

Bizonyos gyógyszerek Egyes betegségekre és magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, például a béta-blokkolók csökkenthetik a pulzusszámot. Ilyen esetben a kardiológus változtathat a gyógyszerelésen.

Írta: Gergelyfi Róbert A magas pulzus legtöbbször valamilyen szív- és érrendszeri betegséget jelezhet, ugyanakkor még az sem teljesen egyértelmű, mi számít soknak, hiszen mindenkinél más érték a normál pulzus. Általában véve azt mondhatjuk, hogy a percenkénti 50 és közötti pulzusszám rendben van. A pulzusodat ezzel együtt is érdemes rendszeresen mérni és figyelemmel kísérni.

Anyagcsere betegségek Leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködés miatt lassulhat le a szívverést, amely ezzel párhuzamosan magas diasztolés vérnyomást okozhat. Ezért előfordulhat, hogy alacsony pulzus mellett nál magasabb a vérnyomás második értéke.

az irodai egészségügyi szívbetegségek magas vérnyomás 2 fokozat 3 kockázat mi ez

Egyes szívbetegségek A koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, korábbi szívinfarktus és más szívbetegségek miatt szintén jelentkezhet lassú és nem kielégítő szívműködés.

Megfelelő működését sok faktor befolyásolja, leginkább azonban a vegetatív idegrendszer van rá hatással. A paraszimpatikus ingerrendszer alvás, pihenés, étkezés például lassítja a szívműködést, de többek közt a cukorbetegség egyik szövődményeként is megjelenhet a szinuszcsomó működési zavara.

  • Bizonyos gyógyszerek például egyes vérnyomáscsökkentők tartós szedése szintén bradycardiát okozhat.
  • Gyógygomba magas vérnyomás ellen
  • Magas vérnyomás, alacsony pulzus - betegséget jelez?
  • Kurkuma kura hatása a vérnyomásra

Kezeletlen szívritmuszavar: feszültségérzet és szédülés az árulkodó jelek között Ingerületvezetési rendellenesség A alacsony szívverés elektromos ingerületét vezető utak megszakadhatnak a pitvar-kamrai csomó környékén, vagy a kamrába vezető ingerületszállító kötegek mentén. A vezetési blokk típusától és helyétől függően a pitvar és a kamra közötti impulzusok elakadhatnak részben vagy teljesen.

Ez utóbbi esetben a pitvar-kamrai csomó, vagy kamra izomzatának bizonyos sejtjei átveszik az ingerképzést és egy állandó, jellemzően lassabb szívritmust produkálnak.

szisztolés diasztolés különbség magas vérnyomás professzor

Egyes blokkok nem okoznak tünetet, míg mások bradycardiát vagy szívritmuszavart eredményezhetnek. Ez sokaknál semmiféle alacsony szívverés nem okoz, de egyes esetekben előfordulhat: kimerültség.