Egészségnevelés szívelégtelenség


A kardiometabolikus rizikótényezők megelőzése Hogyan gyógyítottam meg a magas vérnyomást elsődleges kardiometabolikus egészségnevelés szívelégtelenség kiemelt feladata az egészség megőrzése és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának megelőzése.

Alapvető törekvés az életmóddal összefüggő kockázati tényezők minél nagyobb mértékű csökkentése, ami magában foglalja a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást, a megfelelő fizikai aktivitást, a dohányzás elhagyását, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzését és a pszichoszociális stressz csökkentését is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő fizikai aktivitás megvalósítása és a pszichoszociális stressz megelőzése célzott egészségnevelést, tanácsadást, a motiváció biztosítását igényelheti.

Az Egészség Világnapja alkalmából a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségnevelési kampányt szervez a megye különböző állami intézményeiben Április 7-e az Egészség Világnapja, melynek idei témája a magas vérnyomás.

A dohányzás elhagyásának és a túlzott alkoholfogyasztás csökkentésének elérésére ezek mellett még alkalmazható lehet a minimális intervenció 5A módszere is. A prevenciós tevékenység adekvát szakmai felkészültséget, rendszeres kapcsolattartást és jelentős időráfordítást igényel.

Ezt a feladatot az egy orvosból egészségnevelés szívelégtelenség egy praxisnővérből álló alapellátó egység elkötelezettsége ellenére sem képes színvonalasan ellátni. Ebből adódóan az alapellátás szervezeti megújítása szükséges a prevenció e szintjének elérése érdekében is. Kardiometabolikus rizikóállapotokkal rendelkezők gondozása A kardiometabolikus rizikóállapotok korai felismerése, kezelése és gondozása az alapellátás tevékenységének kiemelten fontos területe. Túlsúlyos és elhízott betegek gondozása Az elhízás, tehát a test zsírtartalmának kóros mértékű felszaporodása alapvető kardiometabolikus rizikóállapot, mert másodlagos anyagcsere-eltérésekhez és következményes kórállapotok egészségnevelés szívelégtelenség vezet.

Az elhízás fennállása fizikális vizsgálattal és BMI-számítással állapítható meg. A derékkörfogat magas értéke centrális elhízásra utal. A csatlakozó rizikótényezők és a rizikóállapotok megtalálása fontos feladat.

Az elhízás bázisterápiája az életmód-változtatás, ami az étrendi kezelést, a rendszeres fizikai aktivitást és a motiváció erősítését fokozó pszichés támogatást együtt jelenti.

Szívelégtelenség Módosítás: A szívelégtelenség olyan súlyos állapot, amelyben a szív által pumpált vér mennyisége nem elegendő a szervezet oxigén- és tápanyagszükségletének biztosítására. A legfontosabb tünetek — csökkent terhelhetőség, folyadék-visszatartás és vizenyőképződés a lábszárak, bokák, lábak duzzanata, a hasüregben megjelenő folyadékhirtelen hízás, májmegnagyobbodás, telt nyaki vénák — együttesen vagy önállóan is jelentkezhetnek. A szívelégtelenség tünete lehet még a gyakori éjszakai vizeletürítés, folyamatos köhögés, zihálás, rózsaszínes, véres köpet, étvágytalanság, szabálytalan szívverés, hányingerkoncentrációzavar, csökkent éberség.

Az étrendet illetően alapvető a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egyes táplálékcsoportokba tartozó élelmiszerek megfelelő arányú fogyasztása. Fontos a káros táplálkozási szokások elhagyása is.

Egészségnevelés

A napi energiabevitel és a táplálékok energiatartalmának meghatározásában a dietetikus nyújthat segítséget. A pszichés támogatás célja a személyiség kedvező alakítása, a motiváció erősítése.

új szív-egészségügyi irányelvek a modellek számára

Hatástalan életmódkezelés esetén gyógyszeres kezelés a zsírfelszívódást gátló orlistat vagy a naltrexon-bupropion kombináció alkalmazásával végezhető. A gondozás a BMI, a haskörfogat és a vérnyomás ellenőrzését, valamint a kísérőbetegségek követését, kezelését jelenti. A kivizsgálás során a fizikális vizsgálat és a vérnyomásmérés mellett a társuló rizikótényezők felismerése, továbbá a szekunder hipertóniaformák, a társbetegségek, a célszervkárosodások keresése is elengedhetetlen.

Ugyancsak lényeges a hipertónia klasszifikációja és fokozatának megállapítása is.

Hypertonia és balkamra-hypertrophia | holszolizz.hu

Az életmód-terápia magában foglalja az étrendi kezelést kiegyensúlyozott táplálkozás, mediterrán típusú étrend, a DASH diéta alkalmazása, a sóbevitel csökkentése és az adekvát fizikai aktivitás folytatását.

A gyógyszeres kezelést a vonatkozó irányelv szerint a betegség klasszifikációja és fokozata, továbbá az ezek által meghatározott kockázatbesorolás kis, mérsékelt, nagy és nagyon nagy kockázat alapján kell előírni.

A vérnyomáscsökkentők választása és kombinálása változott: a terápia már a nem komplikált hipertónia esetén is kettős fix gyógyszer-kombináció alkalmazásával kezdődjék, majd szükség esetén hármas kombináció alkalmazásával folytatódjék.

vérnyomás per érték mit jelent

Szükség esetén sor kerülhet további hatóanyaggal végzett célzott kiegészítésre is. A kardiometabolikus betegségekkel társult hipertónia-formákban a fix kombinációk hasonló módon alkalmazhatóak, a további hatóanyaggal végzett kiegészítés azonban eltérő. Fontos változás, hogy nem hipertónia-célértékek, hanem hipertónia-céltartományok használata javasolt. A gondozás gyakorlatábóla rendszeres vérnyomás-ellenőrzés, a fizikális vizsgálat, labor- és kiegészítő vizsgálatok, egészségnevelés-tanácsadás végzése és a kísérőbetegségek ellenőrzése emelhető ki.

A diszlipidémiás betegek gondozása A diszlipidémiák a lipoproptein-anyagcsere primer genetikus és szekunder betegségek, gyógyszerek okozta zavarait együtt jelentik.

alacsony vèrnyomás

A diagnosztika összetevői az előzmény felvétele, a fizikális vizsgálat végzése, a lipidparaméterek vizsgálata, a rizikótényezők, rizikóállapotok, a diszlipidémiával járó alapbetegségek, a szövődött és társbetegségek, a célszervkárosodások keresése. Alapvető a primer és a szekunder formák elkülönítése, az aterogén diszlipidémia fennállásának felvetése, igazolása.

Kezelése az életmód-terápia és a gyógyszeres kezelés együttese.

magas vérnyomású gyógyszerek listája

Az étrendi kezelés a kiegyensúlyozott táplálkozás, a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend tartása. A gyógyszeres kezelésbenaz LDL-C-emelkedéssel járó vagy kevert diszlipidémia esetén a koleszterinszintézist csökkentő statinok alkalmazhatók, szükség esetén a koleszterinfelszívódást gátló ezetimibbel kombinálva.

  1. Szív egészséggel foglalkozó termékek
  2. Orvosi Hetilap, június ( évfolyam, szám) | Arcanum Digitális Tudománytár
  3. Kardiológusok I.
  4. évi TUKEB üléseken kiadott engedélyek – Egészségügyi Tudományos Tanács
  5. Röviden a szív- és érrendszeri betegségekről
  6. Absztraktok – Balassagyarmati Egészségnevelő Program
  7. Információkat a szív egészségéről

Emelkedett Tg-szint vagy aterogén diszlipidémia társulása esetén sztatin-fibrát kombináció alkalmazása indokolt; a döntésben a non-HDL-C értéke nyújt segítséget. A gondozás gyakorlatában az életmód-változtatás hatásának leméréséhez és a biztonságos kezelés folytatásához rendszeres laborvizsgálatra van szükség. A lipidcsökkentők mellékhatásai és a gyógyszer-interakciók felismerése is fontos feladat.

A prediabéteszes és a 2-es típusú diabéteszes betegek gondozása A 2TDM népbetegség, hátterében genetikai tényezők és az elhízással összefüggő inzulinrezisztencia áll. A prediabétesz [emelkedett éhomi vércukor IFG és csökkent glukóztolerancia IGT ] fennállása is kardiometabolikus kockázatot jelent.

Magas vérnyomás kezelés mágnesekkel

A prediabétesz vagy 2TDM felismeréséhez az orális glukóztolerancia-teszt OGTT elvégzésére is szükség lehet — elhízás, illetve gesztációs diabéteszes anamnézis esetén rendszeres időközönként meg kell ismételni. A diagnosztika része a csatlakozó rizikótényezők, társbetegségek, célszervkárosodások vizsgálata és a sürgősségi állapot felismerése is. A diabétesz típusának megerősítése és a következmények rendszeres vizsgálata is szükséges.

Vágod a kalóriát? 1. rész - tipikus MAGYAROS ételek! - Oczella tesók - BioTechUSA

A terápia prediabétesz esetén az életmódkezelés bevezetése, szükség esetén metformin adásával kiegészítve. A 2TDM nem gyógyszeres kezelésének szintén része a táplálkozásterápia, mely az energiabevitelre, a táplálék-összetevők optimális arányára, az élelmi rostok, cukorpótlók használatára vonatkozó ajánlások alapján történik.

Magyar Kardiológusok Társasága On-line

A 2TDM gyógyszeres kezelésének első vonalbeli szerei az orális antidiabetikumok. Elsőként a metformin alkalmazása ajánlott. A további készítmények kiválasztását a háziorvos a páciens igényeinek és társbetegségeinek figyelembevételével végzi [a hipoglikémia kockázatának csökkentése, az elhízás mérséklése, a kezelés költségének figyelembevétele, ASCVD fennállása, Egészségnevelés szívelégtelenség vagy a szívelégtelenség HF jelenléte].

Egészségnevelés szívelégtelenség inzulinterápia indikálása és irányítása a diabétesz-szakellátás kompetenciája. A háziorvosi gondozás gyakorlata a kezelésben történő közreműködésre, a krízisállapotok, a mikro- és a makrovaszkuláris szövődmények felismerésére és ellátására terjed ki.

E tevékenység végzése szoros együttműködést igényel a diabétesz-szakgondozással. Összefoglalás A háziorvosi ellátásban végzett kardiometabolikus prevenció egészségnevelés szívelégtelenség követelményeinek áttekintése alapján megállapítható, hogy az életmódbeli rizikótényezők megelőzése, csökkentése, továbbá a kardiometabolikus rizikóállapotok korai felismerése, adekvát kezelésének és hosszú távú gondozásának megvalósítása alapvető feladat a felnőttkori kardiometabolikus egészség eléréséhez.

Ezen új komplex egészségnevelés szívelégtelenség megközelítés eredményes alkalmazása azonban a szóló praxisok szapora szivveres rendszerében nem biztosítható.

Orvostudomány Pedagógia A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is Egészségnevelés. Az első fejezet Egészségmegőrzés általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A praxisközösség működése során az orvos mellett prevenciós szakember, dietetikus, gyógytornász, egészségpszichológus segítségét is igénybe lehet venni.

E szakemberek praxisközösségen belüli munkába állításához működésük kompetenciáinak, kereteinek meghatározására, kialakítására van szükség.

Preventív tevékenységük rendszerbe szervezése alapját képezheti a prevenció szolgáltatásalapú finanszírozásának, ami megfelelő anyagi forrás biztosítását igényli. Ez a megoldás várhatóan fokozhatja a háziorvosi team motivációját a preventív munka végzésében, ami pedig ezáltal a gyógyító munkával egyenrangú és számon kérhető alaptevékenységgé válhatna.

Ilyés I. Kardiometabolikus rizikótényezők, rizikóállapotok és betegségek gondozása az alapellátásban.

Intenzív terápiás osztályok klinikai alapismeretei - A SZÍVELÉGTELENSÉG SZAKASZAI - MeRSZ

Medicus Universalis. Az ateroszklerotikus eredetű kardiovaszkuláris betegség primer prevenciója: Medicus Universalis. Bajnok L. Fókuszban az alapellátás. Egészségügyi szakmai irányelv — A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban szerk: Jermendy Gy. Diabetologica Hungarica.