Pánikbetegség leküzdése


Vegetatív tünetek Étvágytalanság, fogyás De mire számíthatunk, ha felismertük a pánikroham, vagy pánikbetegség tüneteit és szeretnénk a problémától lehetőleg egyszer és mindenkorra megszabadulni? Tudatosságra, türelemre és természetesen kezelésre is szükségünk lesz, mert súlyos egészségügyi gonddal kell szembenéznünk.

Pánikbetegség?

Több hónapig, hosszú évekig tarthat és kezelés nélkül várhatóan rosszabbodhat, de kezeléssel nagyon jók lehetnek az esélyeink. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stádiumban csípjük nyakon ezt a jól rejtőzködő betegséget, hiszen oly sokszor csak nagyon kiterjedt fázisban kezdődik meg a terápia, amikor már megtörtén a munkahely elvesztése, megjelent az önállótlanság, esetleg megromlott néhány kapcsolat és egyéb szociális szövődményei keletkeztek.

Hogyan kezelhető a pánikbetegség?

Ritkán mégis előfordul a spontán gyógyulás is, de ez egyáltalán nem jellemző. Amennyiben a korai fázisban kezdődik el a pánikbetegségre irányuló kezelés, még akár néhány hét is javulást hozhat és szövődményekre sem kell számítani.

A nők kétszer-háromszor gyakrabban érintettek a depresszióban, mint a férfiak. Generalizált szorongás Tartós és állandó szorongás, ami nem szorítkozik élethelyzetekre, de a beteg szenvedtető és szociális szerepeiben, például munkahelyén is gondot okoz. Ezekhez testi tünetek is társulnak, ilyenek például az izomrángások, izomfeszülések, szédülés, nehezített alvás, hideg verejtékezés, állandó védekező beállítódás.

Az első és legfontosabb teendő mindenképpen az orvos pánikbetegség leküzdése, mert a pánikbetegséget a lehető leghamarabb kezelni kell. Előfordul, hogy már ez is nehézségekbe ütközik, mert nehezen megy a közlekedés, az utazás, a pánikbetegség leküzdése való tartózkodás.

Már az is eredmény, ha sikerül olyan orvost találni, akiben a lelkileg terhelt, reményvesztett beteg valóban megbízik. Sokat segít az orvos munkájában, ha a beteg le tudja írni a roham előzményeit, érzéseit, a körülményeket és a lezajlás részleteit, testi jelenségeit és el tudja mondani, mi az, ami számára a legnagyobb ijedtséget okozta.

Erről gyakran nagyon nehéz beszélni.

Pánikbetegség leküzdéséhez ásvány karkötő

Szükség lesz alapos anamnézisre, ami általában több alkalommal épül fel teljessé. Fontos kérdés az is, hogy a beteg érzékelt -e a rohamot megelőzően olyan külső körülményt, ami szerepet játszhatott a kialakulásában.

A következő kérdésekre készüljünk fel minél pontosabb válasszal: Mikor volt az első roham? Hol és hogyan zajlott le?

pánikbetegség leküzdése

Milyen tünetek léptek fel és milyen sorrendben törtek elő? Meddig tartott a pánikroham? Változott -e az időtartama, intenzitása?

Ideiglenesen le vagy tiltva

Volt -e olyan külső tényező, ami mindegyik rohamnál jelen volt? A veszélyt tulajdonképpen a roham által kiváltott vegetatív tünetek okozzák, melyek bizony komoly egészségkárosodást okozhatnak a több hónapig húzódó betegség alatt. Az alapos vizsgálat több oldalú, hiszen a tünetek jól mintáznak különböző betegségeket. A pánikbetegség csak akkor válik bizonyossá, ha a tüneteket mutató szervi megbetegedések kizárhatóak. Sor kerülhet pajzsmirigy vizsgálatra, EKG-ra, EEG vizsgálatra, vérnyomás mérésre, vérképre, vércukorszint ellenőrzésre, kardiológiai vizsgálatra, légzőszervi kivizsgálásra.

WMN szerkesztőség legnépszerűbb cikkei

A kezelőorvos az enyhébb esetekben nem mindig rendel gyógyszert, mert egyes vitaminok, ásványi anyagok is sokat javíthatnak a problémán. Általában a javaslatban: magnézium B-vitamin szerepel. A súlyosabb esetek nagyon nagy körültekintést és kiváló szakértelmet igényelnek, mert a gyógyszerek kihatással lehetnek a beteg szervi működéseire, illetve a gyógyszerekhez való hozzászokásnak is megvan a reális esélye.

Az adagolásnál megpróbálják beállítani azt a legkisebb gyógyszermennyiséget, aminek már érezhető a hatása és csak addig alkalmazzák, amíg feltétlenül szükséges.

pánikbetegség leküzdése

Így állítanak be gyógyszert a rohamok megelőzésére is, hosszútávon pedig antidepresszánsokat alkalmaznak. Ritkán kórházi kezelésre is szükség lehet. A gyógyszerek a szerotonin, noradrenalin és dopamin rendszert befolyásolják és különböző módon hathatnak, ezért is feltétlenül kötelező a rendszeres orvosi ellenőrzés a szedésük alatt.

pánikbetegség leküzdése

Figyelemmel kell kísérni a gyógyszerek mellékhatásait, indokolt esetben ajánlott gyógyszert váltani. Amikor az orvos úgy ítéli meg, hogy a gyógyszer elhagyható, akkor egyénileg ütemezve, fokozatos csökkentéssel állíthatja csak le a beteget a készítményről, ezzel megelőzi a sokszor rendkívül kellemetlen elvonási tüneteket. A gyógyszerek elhagyása viszont nem járhat együtt a gyógyulás érdekében tett életmódbeli változtatások elhanyagolásával, mert az egészséges életmóddal csökkenthetjük a kiújulás esélyeit.

A megfelelő terápia hatására a betegség jó eséllyel tünetmentessé válik és a beteg a kiújulás hiányában gyógyultnak tekinthető. A kutatások a kognitív viselkedésterápiát tartják az egyik pánikbetegség leküzdése módszernek, mert a tartós gyógyulás aránya ennél a kezelésnél feltűnően magas.

Pszichoterapeuta Budapest

A kognitív viselkedésterápia által a beteg megtanulja korrigálni negatív gondolatait, így befolyást gyakorol a webmd periodontális betegség és szív egészsége tünetekre, persze ehhez a páciens aktív együttműködése is szükséges. A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD pánikbetegség leküzdése alkalmazása is ígéretes lehet.

Hogyan állítható meg a pánikroham? Könnyű ezt mondani A pánikroham hirtelen jön, és rendkívül intenzív szorongásos élmény.

Azok a betegek, akik valamilyen okból mégsem fordulnak orvoshoz általában visszatérő pánikrohamoktól szenvednek, amik teljes mértékben leterhelik életüket. Gyakori, hogy kialakul egyfajta elkerülő fóbiás magatartásforma, megjelenik a generalizált szorongás, depresszióba süllyednek, kialakulhatnak szenvedélybetegségek, alkoholhoz nyúlhatnak és előfordul, hogy vérnyomásuk is tartósan a normális érték fölé kúszik.

Mi tartja fenn a szorongást?

Tulajdonképpen a kezeletlen pánikbetegséget komoly szervi és pszichiátriai következmények kísérhetik. Megjelenhet agorafóbia, az olyan helyzetektől, helyektől való félelem, ahonnan nem tudnak könnyedén kiszabadulni. Nagyon súlyos esetben a beteg akár saját életére nézve is veszélyt jelenthet.

Éjszakai pánikroham Az éjszakai pánikroham ritka jelenség, védtelen, eszméletlen pánikbetegség leküzdése éri el a beteget. A stressz és a szorongás ilyenkor nem pánikbetegség leküzdése lép fel, de a tünetek ugyanazok, mint a nappali rohamok esetében. Az éber alvásszakaszból, nem az álomból indulnak és úgy vélik, hogy a nappal megélt események, aggodalmak stresszhelyzetek a mozgatórugói.

A pánikroham leküzdése légzőgyakorlattal

Megelőzve az éjszaka átélt nyomasztó érzéseket, meg kell próbálni nagyobb hangsúlyt helyezni a lefekvés előtti nyugalmas ráhangolódásra. Nem tesznek jót az elalvás előtti órában a felzaklató filmek, a nehezebb ételek, a koffein tartalmú italok és az intenzív testmozgás. A Mi történik az éjszakai pánikroham alatt című cikkünk részletesen tárgyalja a jelenséget. Jó hatással lehet viszont a nyugodt alvásra: a relaxáció vagy.