Pulzusnyomás értéke


pulzusnyomás értéke

Az SBPao központi szisztolés vérnyomás a szisztolé során kilövellt vér mennyiségének, a nagy artériák csillapító funkciójának és a direkt, valamint a visszaverődő nyomáshullámnak az eredője.

Ez az érték fiziológiailag alacsonyabb, mint a perifériás szisztolés vérnyomás értéke, ami az eltérő falszerkezet következménye. Klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a központi szisztolés vérnyomásnak prognosztikus értéke van, a perifériális vérnyomástól függetlenül.

pulzusnyomás értéke

Mind a központi szisztolés vérnyomás SBPaomind a pulzusnyomás jobban előrejelzik a kardiovaszkuláris kockázatot és a hipertóniás szervkárosodást, mint a perifériális brachialis vérnyomás. A non-invazív módon meghatározott központi pulzusnyomás szorosabb kapcsolatban áll az érrendszeri hipertrófiával, az atherosclerosis mértékével és a kardiovaszkuláris eseményekkel, mint a brachiális vérnyomás.

pulzusnyomás értéke

Továbbá a pulzusnyomás értéke és érrendszeri betegségek patogenezisében a központi szisztolés vérnyomás relevánsabb, mint a perifériás vérnyomás. Az Arteriograph készülékkel végzett méréssel a központi szisztolés vérnyomás értéke egyszerűen megállapítható.

pulzusnyomás értéke